Pixelgarantie

Screendiscounter importeert vanuit diverse fabrieken in Azië laptopschermen. Van de fabriek krijgen wij de garantie dat er minder dan 5% een dode pixel kan hebben. Desalniettemin vinden wij een dode pixel een vervelend probleem.

Alle schermen worden door ons getest op fouten, waaronder dode pixels. Schermen met dode pixels worden via een apart kanaal verkocht en komen meestal niet in ons reguliere verkoopkanaal. In minder dan 0,2% van onze schermen zult u een dode pixel aantreffen (2 op de 1000).

Bij pixelfouten gaat het om technologische en producttechnische eigenschappen van de LCD-panels. Een 15” display ingesteld op een resolutie van 1024 bij 768 heeft bijvoorbeeld 2,4 miljoen cellen. Bij dergelijke gigantische aantallen is het bijna onmogelijk dat bij ieder LCD-panel alle cellen perfect functioneren. Zo bestaat bijvoorbeeld de mogelijkheid dat enkele cellen een defect hebben en permanent aan- of uitgezet worden. Het gevolg is een permanent brandende of zwarte pixel. Met de nieuwe ISO 13406-2 norm wordt hier helderheid geschapen en naar de gebruiker een duidelijke garantieaanspraak gedefinieerd, doordat er verschillende pixelfoutklassen aangegeven zijn. Met de indeling van een foutklasse verplichten monitorfabrikanten zich om binnen deze klasse te fabriceren.

De indeling van de pixelfoutklassen wordt aan de ene kant door het aantal pixelfouten bepaald en aan de andere kant door de ernst van de fout, bijvoorbeeld de soort fout.

Een overzicht van de verschillende pixelfoutklassen en -typen is in de onderstaande tabel te vinden. De pixelfout-aantallen zijn steeds van toepassing per 1 miljoen pixels.

PixelfoutFoutsoort -1Foutsoort -2Foutsoort -3
Classificatiepixel die voortdurend blijft brandenblijvend zwarte pixeldefect subpixel die of voortdurend oplicht
(rood, groen, blauw) of blijvend zwart is
Klasse I000
Klasse II225
Klasse III51550
Klasse IV50150500


Een pixel die voortdurend blijft branden (foutsoort 1) irriteert de gebruiker meer dan een pixel die voortdurend zwart is (foutsoort 2). Het valt het minst op als er subpixel defect is waarbij deze rood, groen, blauw of zelfs zwart oplicht (foutsoort 3).

Op grond van deze verschillen is het betreffende geaccepteerde foutaantal van de drie foutsoorten in bijvoorbeeld klasse II afwijkend. Waar de foutsoorten 1 en 2 slechts tweemaal voor mogen komen, is het bij een defecte subpixel (foutsoort 3) geoorloofd om vijf defecten te vertonen.